Helluntaina lukiessani aamupalapöydässä alkajaisiksi Päivän Tunnussanaa, oli siinä yhtenä tekstinä pätkä Jeesuksen jäähyväispuheesta Johanneksen evakeliumista. ”Puolustaja (Pyhä Henki) tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio.” (Joh.16:8)

 

Niinpä. Piti lukea laajemminkin tätä jäähyväispuhetta. Miten se tuntuikaan jälleen niin lohdulliselta, kuin balsamia haavoille niin kuin tavataan sanoa.

 

Ennen ja jälkeen tämän kohdan Jeesus kertoo opeuslapsilleen mitä on tulossa, rohkaisee ja vahvistaa heitä kohtaamaan tuleva. Näin hän varusti opetuslapsiaan tulevaan tehtävään. Hän kertoo muun muassa Pyhän Hengen tulosta hänen lähdettyään. Tämän Jeesus kertoo olevan Totuuden Hengen, Puolustajan ja Opettajan, jonka tehtävä on opastaa, puolustaa ja lohduttaa meitä hänen takaisintuloonsa saakka.

 

Onhan tuo Tunnussanassa siteerattu Jeesuksen puhe radikaalia puhetta aikana, joka aamuhartaudekseen haluaa kuulla viimeisimmät talousluvut, poliittisten puolueiden rankiglistan tai tärkeimmät urheilu-uutiset. Maailma, joka vannoo kuin yhdestä suusta tieteen, humanismin ja sivistyksen nimiin ratkaisuna ongelmiinsa, seisoo ikään kuin temppelin harjalla, jossa sille näytetään kaikki ihmisen aikaansaama rikkaus, tieto ja saavutukset mahdollisuutena pelastua. Samassa tilanteessa Jeesuksen vastaus kiusaukseen oli: ”Herraa, Jumalaasi, sinun tulee kunnioittaa ja ainoastaan häntä palvella.” (Matt. 4:8-10) Tämä vastaus ei kuitenkaan maailmalle kelpaa, vaan se haluaa häivyttää tämän mahdollisuuden kokonaan ratkaisujen valikoimasta.

 

Kuinka maailma voisi olla oikeassa kun se on valinnut oppaakseen valheen isän, joksi Jeesus Saatanaa nimittää (Joh. 8:44)? Sen sijaan että maailma olisi valinnut oppaakseen Totuuden Hengen, se tuntuu haluavan jalostua valheen taidossa. Huulilla on kyllä puhe rauhasta, tasa-arvosta, ihmisyydestä, kaikkien veljeydestä, mutta ne eivät johda mihinkään kun arkkitehdiksi on valittu valheen myyntityön mestari. Näin tekijöiksi nousevat kumarrukseen sortuneet kiitoksenkipeät tuloksen tekijät, joille on tärkeää miten mielestään tärkeät ihmiset heitä katsovat. Raha on alkanut merkitä rauhaa. Elintaso kyllä nousee, mutta siitä on jäänyt puuttumaan se yksi kirjain. Siksi tämä Jesajankin sana tuntuu niin ajankohtaiselta. ”Rauhan tietä he eivät tunne, oikeus ei johda heidän askeliaan. He astelevat mutkaisia polkuja - joka niitä kulkee, ei saavuta rauhaa.” (Jes. 59:8)

 

Jumala ei ole lakannut olemasta vaikka maailma niin uskotteleekin. Hän on edelleen koko ajan läsnä kaikessa ja kaikkialla. Hänet on myös mahdollista oppia tuntemaan. Pyhä Henki auttaa tässä. Hänen sanaansa on kätketty kaikki mitä tuntemiseen tarvitaan. Jeesus sanoo: "Se, mitä minä opetan, ei ole minun oppiani, vaan hänen, joka on minut lähettänyt. Joka tahtoo noudattaa hänen tahtoaan, pääsee kyllä selville siitä, onko opetukseni lähtöisin Jumalasta vai puhunko omiani.” (Joh.7:16,17)

 

Tässä on helluntain ilosanoma. Meidän ei tarvitse olla tämän maailman keskellä yksin, vaan Pyhä Henki on täällä oppaamme, opettajamme, puolustajamme ja lohduttajamme. Voimme löytää rauhaamme sen kadonneen kirjaimen, joka tekee Jeesuksen sanoin rauhastamme erilaisen kuin minkä maailma antaa. (Joh.14:27)